Glas životinja

Udruga za širenje svijesti o jedinstvu čovjeka, prirode i životinja

Povodom Međunarodnog dana protiv lova udruge Glas životinja i Prijatelji životinja organiziraju prosvjed protiv lova.

Pozivamo Vas da u subotu 4. prosinca 2010. u 11 sati, prosvjednom povorkom centrom Zagreba zajedno skrenemo pozornost na okrutno i nepotrebno ubijanje iz razonode.

Riječ sport sinonim je za natjecanje i nadmetanje, ne za ubijanje iz zasjede ili proganjanje nevinih životinja. U ovom kontekstu riječ lov prije se može poistovjetiti s masakrom, a sam čin lova s barbarskim i okrutnim načinom „zabave“.

Turizam ni u jednom svojem dijelu ne bi smio promovirati ubijanje i nasilje. Stoga lov ne može biti dio turističke ponude, već je lov primitivan i nasilan način iživljavanja nad drugim živim bićem, pod parolom tobožnje brige za okoliš   i životinje.

Samo u Hrvatskoj nekoliko vrsta poput medvjeda, vuka i bijeloglavog supa dovedeno je na rub istrebljenja velikom „zaslugom“ lovaca.  Namjernim razmnožavanjem na pojedinim područjima nastali su problemi koji se rješavaju novim pokoljima, a lovci sve više uzgajaju životinje u uzgajalištima da bi ih kasnije puštali u prirodu i pobili ili, uz naplatu, ubojstvo prepustili stranim državljanima.

Hrvatski lovci posjeduju oko 100 tisuća komada lovačkog oružja. Nerijetko se ponašaju kao „lokalni šerifi“, često ubijaju i pse i mačke te zastrašuju nenaoružani dio stanovništva.

Masovno i organizirano ubijanje zaštićenih vrsta životinja i njihov transport u druge države nije moguće ostvariti bez potpore u Hrvatskoj.

No najvažnije od svega je osuditi sam čin „odstreljivanja“ kako lovci nazivaju ubijanje životinja. Lov treba izumrijeti, a lovstvo treba zamijeniti miroljubivom i stvarnom zaštitom životinja i prirode. Stoga nam se pridružite da zajedno dignemo glas za nemoćne i prosvjedujemo protiv lova – protiv ubijanja radi „zabave“.

Prosvjedna povorka kreće u subotu  4.12. u 11 sati s Trga kralja Tomislava-Zrinjevac-Prankopanska-Ilica-Trg bana Josipa Jelačića-Praška-Zrinjevac-Trg kralja Tomislava.

Nakon prosvjeda svi sudionici su pozvani na druženje u ured udruge Prijatelja životinja.

Categories: Akcije, Lov