Glas životinja

Udruga za širenje svijesti o jedinstvu čovjeka, prirode i životinja

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv lova udruge Prijatelji životinja i Glas životinja održale su danas 03.12.2012. od 12.00 do 13.00 sati na Zagrebačkom Trgu bana Jelačića izložbu fotografija koje prikazuju okrutnost lova i lovaca.

Kako bi odali počast žrtvama ljudske potrebe da dominiraju nad slabijima i nemoćnijima od sebe, 15 aktivista udruga Glas životinja i Prijatelji životinja preselilo je «kadrove lova» iz šuma u centar grada.

Oko sata na glavnom zagrebačkom trgu svojim tijelima stvorili su kružnu galeriju snažnih i potresnih fotografija. Time su se stavili u obranu proganjanih životinja kojima je život oduzet zbog zabave i sporta.

Iako se civilizirani ljudi slažu da je pucanje i ubijanje životinja primitivan čin nasilja, lovci ubijanje iz zasjede ili proganjanje nevinih životinja nazivaju sportom. Masakr i barbarski način «zabave» promiče se i kao dio hrvatske turističke ponude, iako iživljavanjem nad drugim bićima unazađuje hrvatski turizam, koji bi se trebao fokusirati na prirodne ljepote i očuvanje prirode. Prolijavanje krvi pod parolom tobožnje brige za okoliš i životinje nemoralno je i ekološki neprihvatljivo.

Lovci proganjanje, ranjavanje i ubijanje životinja radi zadovoljenja svoje potrebe za nasiljem nazivaju odstrjelom, čime žele ublažiti i prikriti činjenicu da se radi o ubojstvu. «Odstreljivanjem» žele demonstrirati svoju nadmoć nad životinjama koje nemaju šanse obraniti se i spasiti svoje živote. Stoga je davanje «počasti» ubijenim životinjama izopačen čin prikrivanja brutalnosti.

Prijatelji životinja osuđuju «odstrjeljivanje»životinja te traže da Hrvatska pokaže svoju civiliziranost i prestane promovirati lov kao dio turističke ponude. Turizam ni u jednom svojem dijelu ne bi smio promovirati ubijanje i nasilje. Zaštita okoliša i približavanje životinjama, koje neće visjeti sa zidova kao trofeji nego živjeti svoje živote, mogu se uspješno provoditi širenjem eko-turizma, gdje se životinje «love» fotoaparatima, a ne oružjem.

U eko-turizmu nalaze se veliki potencijali, nova radna mjesta velik priljev novaca od stranih i domaćih turista, ali i upoznavanje s prirodom. Lov treba izumrijeti, a lovstvo treba zamijeniti miroljubivom i stvarnom zaštitom životinja i prirode.

Fotografije:

Životinje lovite fotoaparatima, a ne oružjem

Categories: Akcije, Lov, Prava životinja