Glas životinja

Udruga za širenje svijesti o jedinstvu čovjeka, prirode i životinja

Izvor: 24ur.com
“Če kdaj, potem je zdaj najboljši čas za lov na volka,” glasi ponuda ljubljanske lovno-turističke agencije Pasat. Agencija Pasat za dobrih 2000 eura poziva svoje stranke na trodnevni lov na vukove u Hrvatskoj što je nezakonito jer je odstrel vukova u Hrvatskoj – kao i u Sloveniji – zabranjen.
Sve je u međuvremenu izašlo u javnost, agencija je uklonila poziv sa svojih internetskih stranica, upućen je poziv Hrvatskoj lovnoj inspekciji da istraži slučaj. U hrvatskim medijima o ovom slučaju nema vijesti.

Pogledajte video:
http://www.24ur.com/novice/slovenija/kljub-prepovedi-vabijo-na-lov-na-volkove.html

Vukovi su zaštićena, ugrožena vrsta. Ipak u Hrvatskoj i dalje postoji doba godine kada Ministarstvo okoliša izdaje dopuštenje za odstrel. Odstrel – legalan ili nelegalan – neće pomoći u ravnoteži populacije bilo koje vrste. Čovjek je taj koji raznim zahvatima u prirodi postupno uništava životinjska i biljna staništa. Kada stanište nestane ili se njegova ravnoteža poremeti, nestaje jedna ili više životinjskih, a onda i biljnih vrsta.
Populacija vukova ne raste. Oni se ne šire i nisu prijetnja dok su u svom staništu, složit će se svi. Ali čovjekovo djelovanje i zadiranje u prirodu se širi u vučja staništa koja onda nestaju. Mi smo si dali pravo na takvo djelovanje. Ne zaboravimo samo da smo i mi dio biološke raznolikosti plavog planeta. Sve je povezano, sve je sadržano u svemu. Ako jedna vrsta ili stanište pati, to u konačnici djeluje na sve vrste i staništa u velikoj mreži staništa planeta Zemlje. – Znači i na nas ljude?

Fotografija: Ben Evans,

http://www.EnglishPhotographer.com

Categories: Ekologija, Lov