Glas životinja

Udruga za širenje svijesti o jedinstvu čovjeka, prirode i životinja

http://www.hrt.hr/

Europska je komisija priopćila da će privremeno zabraniti tri najkorištenija pesticida u svijetu zbog straha da škode pčelama, iako se vlade zamalja EU-a nisu uspjele dogovoriti o tom pitanju.

U glasovanju dužnosnici EU-a nisu se mogli dogovoriti hoće li nametnuti dvogodišnju zabranu klasi pesticida poznatih kao neonikotinoidi, koje uglavnom proizvode njemački Bayer i švicarska Syngenta. Europska komisija u siječnju je predložila zabranu nakon što su znanstvenici objavili da ti pesticidi predstavljaju akutni rizik za pčele koje oprašuju usjeve. Proizvođači tvrde suprotno, da nije dokazana poveznica između uporabe pesticida i oštrog pada broja pčela u Europi posljednjih godina.

Na glasovanju 15 zemalja EU-a, dvije više nego pri prošlom glasovanju u ožujku, glasovalo je za zabranu, ali to nije bilo dovoljno za kvalificiranu većinu po ponderiranom glasovanju, što znači da je odluka prebačena na Komisiju.

Budući da je naš prijedlog temeljen na podacima Europske agencije za sigurnost hrane i nakon što je ustanovljeno da pesticidi predstavljaju rizik za pčele, Komisija je odlučila nastaviti s procedurom, rekao je povjerenik za zdravlje Tonio Borg.

Zabrana će se odnositi na upotrebu neonikotinoida na svim usjevima osim onih koji za pčele nisu atraktivni i stupit će na snagu 1. prosinca ove godine.

http://www.hrt.hr/index.php?id=vijesti-clanak&tx_ttnews[tt_news]=209060&tx_ttnews[backPid]=866&cHash=1f4218fb64