Glas životinja

Udruga za širenje svijesti o jedinstvu čovjeka, prirode i životinja

Hina javlja da je u Hrvatskoj održan prvi masovni blagoslov kućnih ljubimaca na inicijativu Grada Zagreba i Kaptola i to u namjeri iskazivanja poštovanja i zahvalnosti kućnim ljubimcima kao Božjim stvorenjima. Glas životinja pita: „Zašto blagoslov samo za kućne ljubimce? Zašto ne za sve životinje, posebno one u nevolji, klaonicama, transportima, laboratorijima i za one na koje vreba smrt od pesticida, fungicida, lovačke puške, udice i mreže?

Ne predstavlja li se crkva ovim javnim aktom masovnog posvećivanja kućnih ljubimaca kao institucija koja je za dobrobit životinja, koja životinje štiti i blagoslivlja jer tako Bog želi? Ako je to bila namjera s aktom masovnog blagoslivljanja, nije li to onda licemjerno jer crkvene dogme govore upravo suprotnim jezikom, jezikom dopuštanja masovnog ubijanja životinja, a ne jezikom blagoslova za dug i dobar život životinja?

Umirovljeni profesor Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu mons. Juraj Kolarić blagoslivljajući životinje rekao je prisutnima kako Biblija govori o životinjama kao sudionicima čovjekova života i da nema razloga na njih ne zazvati Božji blagoslov?” Monsinjor je u pravu kada kaže da Biblija govori i o zaštiti životinja i da nema razloga ne zazvati Božji blagoslov na kućne ljubimce, ali to je diskriminirajuće prema ostalim životinjama koje nije ni jednom riječju spomenuo, a koje su, ako ćemo govoriti istim jezikom, isto tako Božja bića i koje Bog jednako ljubi kao i kućne ljubimce, no ljudi su ti koji su ih namijenili za hranu, odjeću i lijekove. One žive zatočene u najvećoj brutalnosti i nevolji, strahuju gledajući smrti u oči u klaonicama, u šumama ispred bezdušnih lovaca, kod brutalnog i krvavog ribolova.

Profesor to nije učinio jer bi time govorio protiv svoje crkve i teologije koja u katekizmu (zbirka izjava katoličkog nauka, op.a.) uči ljude sljedeće: „Bog je povjerio životinje upravi onoga kojega je stvorio na svoju sliku. Zakonito je dakle služiti se životinjama za hranu i za izradu odjeće. Može ih se pripitomljivati da bi čovjeku pomagale u njegovu radu i dokolici. Ako ostaju u razumnim granicama, medicinski i znanstveni pokusi na životinjama moralno su prihvatljivi jer pridonose njegovanju ili poštedi ljudskih života. (br. 2417)

Ne znamo koje je ciljeve trebao ovaj blagoslov postići, no iz prisutnosti političke i crkvene vlasti ne možemo se oteti dojmu da je sprega političke i klero-institucionalne crkvene vlasti u stanju učiniti bilo kakav javni cirkus, pa će se tako, ako treba, izrugivati cjelokupnom stvaranju i temelju vlastite vjere ako im to obećava potrebne glasove u osiguravanju vlasti i mogućnosti zajedničkog nastavljanja brutalnog ugnjetavanja životinja, naravno, izuzev kućnih?

Glas životinja

Categories: Prava životinja, Vijesti