Glas životinja

Udruga za širenje svijesti o jedinstvu čovjeka, prirode i životinja

http://www.federalna.ba

http://www.federalna.ba

Za entomofile koji drže insekte kao kućne ljubimce, ovo pitanje će se činiti malo glupim. Neke bube se ponašaju malo agresivno, a druge sramežljivo, neke ulaze u otvoren prostor, a neki se kriju na zidu. Ali osim svakodnevnih promatranja, znanstvenici još uvijek uče dimenzije njihove osobnosti i načina na koji se pojedinci iste vrste mogu razlikovati u temperamentu.
Vrijeme objave: 25.09.2013 15:54
Posljednja izmjena: 25.09.2013 16:56

Prošle godine, grupa sa sjedištem na Sveučilištu u Illinoisu je tražila novine u tendencijama ponašanja pčela. Znanstvenici su otkrili da pčele koje rutinski traže novo gnijezda također imaju vrlo jaku tendenciju da izviđaju za hranu. To sugerira da su određeni pojedinci programirani na takav način, bilo kroz genetske ili druge faktore, koji se manifestiraju željom za putovanjem i težnji za istraživanjem.

“Većina ljudi misli da su insekti vrlo slični i da se ponašaju na isti način”, kaže Enikő Gyuris, biolog sa Sveučilišta u Debrecenu u Mađarskoj, ali ona vjeruje da je to drugačije. U svojim studijama na bubama, Gyuris koristi način ta testiranje ponašanja insekata i za mjerenje tri različite osobine ličnosti: istraživačke osobine, hrabrost, aktivnosti, i u nedavnom istraživanju, ona stavlja svaku bubu u otvorenu epruvetu  i onda ga staviti u središte dva metra široke kružne arene. Najhrabriji insekti pojavili su se brzo, dok su se one bojažljivi skrivala 10 minuta. Nakon što su bube napustile bočicu, njihova tendencija da se presele u različitim smjerovima i istraže nove predmete služila je kao pokazatelj njihove želje za istraživanjem. “Naši rezultati pokazuju da postoje razlike između osobnosti pojedinca iz jedne skupine insekata,” Gyuris je napisao “kao što smo utvrdili ponašaju se dosljedno tokom vremena.”

federalna.ba/popsci.com
http://www.federalna.ba/bhs/vijest/75846/vecina-ljudi-misli-da-su-insekti-vrlo-slicni-i-da-se-ponasaju-na-isti-nacin

Categories: Vijesti