Glas životinja

Udruga za širenje svijesti o jedinstvu čovjeka, prirode i životinja

Duhovne akrobacije crkve i njezinih papa po pitanju životinjske duše!

Papa Franjo:Biblija nas uči da ova predivna stvorenja snažno utječu na naše živote … Jednoga dana vidjet ćemo ponovno svoje izgubljene ljubimce, i sve životinje, u vječnom životu. Raj je otvoren za sva Božja stvorenja“.

Papa Ivan Pavao II:Životinje imaju dušu…, čovjek, kao Božje stvorenje, jednak je svim drugim bićima“,

Papa Benedikt XVI:Životinje nisu pozvane na vječni život“.

Učenje crkve bazira se pretežno na učenju sv. Augustina i sv. Tome Akvinskog, a oni kažu da životinje nemaju dušu:

 • „Životinje neće biti prosvijetljene jer životinje nemaju razboritu dušu s kojom bi gledale mudrost. (Tractatus in Iohannis Euangelium; 1. predavanje)
 • „Meni se čini, da nam je gospodin Isus … dao spoznanje da je samo mudar duh i ljudska duša koja stanuje u čovjeku, bila pozvana i prosvijetljena na život ali ne i ona u životinjama.“ (Tractatus in Iohannis Euangelium, 23. predavanje)
 • „Ako dakle mi ne primjenjujemo zapovijed „Ne ubij!“ na biljke jer one nemaju nikakvih osjećaja, zašto ne bismo tu istu zapovijed primijenili i na nerazboriti životinjski svijet, na leteće, plivajuće i gmižuće kreature kojima Stvoritelj za razliku od nas ljudi nije dao razum. Nije li to dovoljno da mi možemo, uz pomoć pravednog reda, Stvoritelja, zaključiti da njihov život i smrt mora služiti na našu korist.” (Božja država, 20. Buch).
 • “Iz njihovih krikova možemo prepoznati, da životinje pate muke, napisao je sv. Augustin, ali to ne dodiruje čovjeka, jer životinji nedostaje razborita duša poradi čega ona nije s nama povezana zajedničkom prirodom. Isto tako piše i Luther; Bog je tako zapovjedio, „da uvijek jedna kreatura mora služiti drugoj”. (Tagesspiegel 26.1.2001)

Vjernici se sada trebaju odlučiti hoće li prihvatiti papinu istinu “Životinje idu također u raj“, što bi bilo na veliku sreću životinja za učenje Katoličke i nepogrešive crkve? Papa ili crkva: jedno od njih ne govori istinu?! Jedno što je već sada jasno je to da je jedna daljnja kontradiktorna izjava crkvenog poglavara pape Franje još više produbila ne samo ovo pitanje i tako još više unijela kaos u već i onako raskliman i veoma upitan nauk crkve!

Dok se odgovorni Katoličke crkve ne dogovore hoće li životinjama otvoriti ili zatvoriti vrata raja, mi moramo znati da su one već ili će biti u raju ali isto tako je sigurno da to isto ne možemo tvrditi i za pape i za njihovu crkvu i vjernike koji proturječe jedni drugima a svi zajedno iniciraju svijet na neopisive zločine protiv života ubijanjem i jedenjem mesa životinja.

Moris Hoblaj

2 komentara so far.

 1. ortikultura napisao:

  Dajte, nemojte molim vas s papom. Kakve veze ima što to prdekalo kaže?

  • admin napisao:

   Korak institucionalnih crkava koje imaju veliki utjecaj na razmišljanje ljudi, prema spoznaji da su životinje Božja stvorenja koja nemamo pravo ubijati i iskorištavati, bio bi važan u borbi za prava životinja. Ovdje se propituju poruke Katoličke crkve koje su kontradiktorne, a mogle bi biti putokaz novome miroljubivom svijetu. Zašto nisu?