Glas životinja

Udruga za širenje svijesti o jedinstvu čovjeka, prirode i životinja

Bolje zdravlje:

U studiji objavljenoj i časopisu American Journal of Preventative Medicine 2009. godine, otprilike dvije trećine ispitanika koji su smanjili svoju potrošnju mesa samo jedan dan u tjednu došlo je do poboljšanja općeg zdravlja, popravili su svoje prehrambene navike i razinu fizičke aktivnosti.

Dulji život:

Prehrana s visokim udjelom crvenog i prerađenog mesa povezana je s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, smrtnosti od raka i ukupne smrtnosti. Jedna Harvardska studija otkrila je da reduciranje ​​unosa mesa može smanjiti rizik od prerane smrti za 19 posto.

Smanjenje pretilosti:

Pretilost je jedan od vodećih uzroka smrti u SAD-u, jedna od tri osobe klasificirana je kao pretila ili preteška. Ne suočava se samo Amerika s problemom debljine, ona i kod nas postaje sve veći problem. U Hrvatskoj je oko 60 posto muškaraca i 55 posto žena preteško i predebelo što nas u toj negativnoj statistici svrstava među prvih pet zemalja u Europi. Istraživanja su pokazala da ljudi koji konzumiraju manje mesa i slijede više vegetarijansku prehranu, imaju manju tjelesnu težinu i niži indeks tjelesne mase (BMI) .

Kvalitetnija prehrana:

Konzumiranje više graha i povrća umjesto mesa osigurava veći unos vlakana, proteina, željeza i drugih vitamina. Primjerice, pola šalice leće osigurava 9 grama proteina i 7 grama zasitnih vlakana kojih nema u mesu.

Ušteda vremena i novca:

Obrok bez mesa bar jedan dan u tjednu može vam uštedjeti novac i vrijeme u kuhinji. Kvalitetni i zdravi komadi mesa koštaju više od cjelovitih žitarica, povrća i voća. Osim što su zdrava, vegetarijanska jela su ukusna i jednostavna za pripremu. Ukusan obrok na stolu može biti za nekoliko minuta.

Naša preporuka je Vegepljeskavica. Priprema traje 8 minuta. Isprobajte!

Briga za okoliš:

Uzgoj goveda za meso i mlijeko ispušta više stakleničkih plinova u zrak nego sav promet svijeta. Ovo je utvrdila i u svom izvješću iz 2006. objavila FAO, organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu, koja je također utvrdila da stočarska industrija ugrožava zemlju i vodu – oduzima ogroman dio poljoprivrednog zemljišta i zagađuje vodu, i to više nego bilo koja druga industrija.

Jedući za ručak biljni obrok umjesto hamburgera, štedimo 1.1 kg emisija karbon dioksida, 504 litara vode i 2.2 kvadratna metra zemlje (izvor: PB&J). U samo tri ručka uštedjet ćete više vode nego što biste to ikada uštedjeli koristeći tuš s niskom potrošnjom.

Zauzimanje za životinje:

Ako ste i najmanji ljubitelj životinja, teško je misliti o tome kako je vaš steak ili svinjski odrezak nastao. Svake godine u svijetu biva ubijeno oko 45 milijardi životinja za ljudske potrebe. I te životinje često pate u malih kavezima, bez sunčeve svjetlosti, travnjaka i obitelji, prije no što na kraju dožive često okrutnu koljačku smrt. Ako bi se svaki čovjek odrekao mesa samo jednom u tjednu, godišnje bi bilo pošteđeno oko 6,5 milijardi životinja!

Glas životinja

(izvori: Women’sHealth magazine, Fox News)


Image courtesy of Supertrooper / FreeDigitalPhotos.net

Categories: Zdravo vegetarijanski