Glas životinja

Udruga za širenje svijesti o jedinstvu čovjeka, prirode i životinja

Prema pisanju lokalnih portala odstrel lisica u samom naselju u Virovitici, koji je protivan zakonima RH (!), nije održan jer nisu ispunjeni ‘neki’ preduvjeti.

U članku na www.icv.hr jutros je pisalo da je to zbog toga jer se nije uspjelo stupiti u kontakt s lovnim inspektorom. Članak je u međuvremenu izmijenjen.

Svejedno, čovjek bi ipak razumno razmišljao da su pripreme trebale biti obavljene prije objave odstrela.

U rano poslijepodne čitamo malo drukčiji tekst:

“Lisice se prošetavaju po bolničkom krugu

Policijska postaja Virovitica obavijestila je Grad Viroviticu da se zbog nemogućnosti ostvarivanja kontakta s lovnim inspektorom lov na lisice koji je bio planiran na području između Ulice Franje Fuisa u Virovitici i naselja Podgorje neće održati jer nisu ispunjeni svi preduvjeti za provođenje lova. Naime kako u priopćenju stoji lov na lisice neće se održati jer je Policijska postaja Virovitica uvjetovala, koji sve uvjeti moraju biti zadovoljeni da se lov održi. Kako oni nisu ostvareni donesena je Odluka da se lov ne održi o čemu je obaviještena i Lovačka društvo Srndać, 112 i Grad Virovitica… Inače, mnogi građani javljaju kako su lisice viđene i u samom gradu, a jedan građanin, kazao je kako ju u petak poslijepodne, vidio i u krugu Opće bolnice Virovitica, što nikako nije nemoguće, jer samo 50 metara dalje, kod Vitrexa se nalazi “prava mala prašuma”… ”

Zanimljiv tekst koji, ako izuzmemo pristranost autora koji se bez provjere informacija stavlja na stranu ubijanja, odmah upućuje na moguće probleme u Virovitici. Primjerice: nezaštićeni kontejneri s otpadom, neuređeni prostori oko i u gradu.

No, ovime pravi posao tek počinje. Interesni lobiji koji žele pucati po naselju i širiti teror u zajednici Virovitice, neće odustati. A zadaća je svih građana RH da se zauzmu za zakone i za očuvanje biljnog i životinjskog svijeta.

Lovci koji  uvijek istupaju s izjavama o brizi za životinje, mogli bi sada napraviti veliki iskorak uz pomoć svojih sugrađana. Očistite svoj grad! Zatvorite pristup kontejnerima s otpadom! Uredite parkove i šume! Ne ubijajte hranu kojom se lisice hrane u šumama i poljima!

Jedan naš komentator na Facebook-u odlično je primijetio da ljudi hrane samo one životinje koje će poslije pojesti. Predatori, životinje koje su čistači šuma i vrsta od lešina i loših gena, ostaju zbog ljudskih postupaka bez hrane. I onda dolaze blizu čovjeku kojem se inače nikada ne bi približili. Nema boljeg opravdanja onda za ubijanje i osvajanje trofeja. I to uz užitak.

lija-snijeg

 

ODVAŽNI GRAĐANI,

NEMOJTE  ODUSTATI. TRAŽITE OD MEDIJA I OD INSTITUCIJA GRADA, ŽUPANIJE I DRŽAVE DA PROVEDU MJERE ZAŠTITE. OSIM DRŽANJA GRADA UREDNIM, POSTOJE I REPELENTI KOJI ĆE LISICE DRŽATI DALJE OD NASELJA.

Glas životinja će također informirati Grad Viroviticu o svemu što je moguće učiniti kako bi se spriječilo uvođenje oružja u naselje.

Autor: Glas životinja

Categories: Lov, Vijesti