Glas životinja

Udruga za širenje svijesti o jedinstvu čovjeka, prirode i životinja

Neetična i nemoralna ponuda hrvatskih lovaca

 

Samo čovjek bez vjere, osjećaja i savjesti lovi, ubija, prodaje i jede svoje prijatelje!

 

U Večernjem listu 22. rujna 2015. mogli smo pročitati beskrajno nemoralnu, i na granici svake ljudskosti, turističku ponudu lovcima, koji pronalaze zadovoljstvo u nastranom ubijanju nevinih živih bića – životinja. Hrvatski lovci, u spomenutom članku Večernjeg lista, svojim kolegama iz inozemstva nude ubojstvo, primjerice, medvjeda za 77 900 kuna, muflona za 24 400, divlju svinju za 7 500 kuna, dok tri polupansiona i prijevoz po lovištu te dva dana lova na fazane na lovištu za tri lovca stoji 26 000 kuna, odnosno 8 666 kuna po lovcu. Za odstrel divokoze traži se 21 400 kn, a cijena ustrijeljenih trofejnih primjeraka stoji dodatnih 3 570 do 17 700 kuna. Kako bi postigli uspjeh s tom ponudom, od države zahtijevaju poboljšanje strategije lovnog turizma, konkretno, pomoć u promjeni, odnosno zabrani negativnog društvenog utjecaja na lov.

bear_shot

Ministar Jakovina, čija je dužnost zaštita životinja, umjesto da lovce upozori na zakonitosti, on ih protuustavno podržava izjavom, citat: „Lovni i ruralni turizam jake su karte na koje trebamo igrati”. Tom njegovom izjavom dobivamo dojam da ministar nikada nije čuo, a kamoli pročitao, što mu je dužnost za koju dobiva dobru plaću. O tome govori Lisabonski ugovor Europske unije, koji je stupio na snagu 1. prosinca 2009. godine, a u kojemu je zapisano da su životinje osjećajna bića te se pozivaju zemlje članice da „uzmu u obzir dobrobit životinja vrlo ozbiljno“ pri poljoprivrednoj politici, lovu, ribarstvu, prijevozu i prostornoj politici te pri politici istraživanja i razvoja.

Zakoni o zaštiti životinja temelje se na rezultatima znanosti

Sisavci, ptice i mnoge druge, tj. sve vrste životinja imaju svijest (svijest je sposobnost razmišljanja i rasuđivanja o svijetu koji nas okružuje, Wikipedija) te je prema njima potrebno, jednako tako, savjesno postupati. Zakoni EU u svojim člancima donekle to i zahtijevaju, no većina nacionalnih vlada, a posebno hrvatska, još uvijek podliježu diktatu i teroru lovaca i mesara, svojih kolega političara, koji ih sprječavaju u donošenju zakona koji bi uzgajivačima životinja, trgovcima mesa i lovcima dali zakonske smjernice kako se ponašati prema ustavnosti Republike Hrvatske i Europske unije.

clanak_lov Foto: Glas životinja (akcija udruge iz 2009.g.)

 Imaju li životinje svijest – za inteligentne ljude to više nije pitanje!

Pitanje imaju li životinje svijest, staro je, doduše, koliko i čovječanstvo. Poznato je da ga je postavio i Charles Darwin kada je razmišljao o evoluciji svijesti. Njegove ideje o evolucijskom kontinuitetu – da su razlike između vrsta razlike u stupnju, a ne u vrsti – vode do čvrstog zaključka da, ako mi imamo „nešto“, onda i „one“ (druge životinje) to imaju. Znanstvenici, okupljeni oko teza Francisa Cricka, vrlo detaljno raspravljaju o tom pitanju sve intenzivnije i s velikim uspjehom. Crick je jedan od otkrivača DNK koji je proučavao svijest i koji je, u svojoj knjizi „Astonishing Hypothesis: The scientific search for the soul“ („Zaprepašćujuća pretpostavka: znanstvena potraga za dušom“), zapisao svoja istraživanja.

Deklaracija o svjesnosti koju su javno proglasila tri priznata neuroznanstvenika, David Edelman s Instituta za neuroznanosti u  La Jolli (engl. Neurosciences Institute in La Jolla), Philip Low sa Sveučilišta Stanford i Christof Koch s Instituta za tehnologiju u Kaliforniji (engl. California Institute of Technology), zaključuje sljedeće: „Neljudske životinje imaju neuroanatomsku, neurokemijsku i neuropsihološku podlogu svjesnih stanja u kombinaciji sa sposobnošću pokazivanja namjernih ponašanja”. Dakle, dokazi pokazuju da ljudi nisu jedinstveni po pitanju posjedovanja neurološke podloge koja je uzrok svjesnosti.

Nažalost, moramo spomenuti i to da su znanstvenici mnogo doprinijeli dobrobiti životinja tek nakon što su uspjeli dokazati da je svjesnost široko rasprostranjena u životinjskom carstvu i da one imaju psihu – dušu koja im omogućuje emocionalni i socijalni život, no ipak nisu uspjeli, ili nisu htjeli, to svoje znanje implementirati u ustavne i druge zakone za dobrobit životinja. Naprotiv, većina čini sve za dobar novac kako bi milijarde životinja i riba godišnje uključili ne samo u prehrambeni proizvodni lanac nego i u agresivna laboratorijska istraživanja.

Stoga pozivamo društvenu i znanstvenu zajednicu Hrvatske da postane sve svjesnija i odlučnija u zahtjevima prema onima koji odlučuju o propisima o korištenju životinja i da, bez odlaganja, uvaže znanstvene spoznaje i pomoću zakona i demokracije učine sve kako bi prestao teror po šumama, livadama i klaonicama te mučenje i iskorištavanje naših subližnjih – životinja, koje neizmjerno trpe i mole nas da to više ne činimo! Apeliramo na sve prijatelje životinja neka imaju uvijek u svijesti da bi svatko od nas trebao iskoristiti sva saznanja o životinjama i poduzeti sve zakonom dozvoljene korake da se napokon zaustavi zlostavljanje i klanje životinja u ime znanosti, vjerskih obreda i običaja te obrazovanja, hrane, mode i zabave! Vrijeme je da shvatimo kako životinjama moramo pružiti zaštitu slušanjem svojega srca i upotrebom naših znanja te pokažemo hrabrost, samilost i suosjećanje u našem postupanju prema njima, posebice sada, u vrijeme nadolazećih velikih praznika, gdje sprega vladajućih i crkvenih dostojanstvenika (u ime tradicije i rituala) priprema veliki pokolj naše male braće, kako ih je nazvao sv. Franjo, ne bi li blagdanska trpeza bila što bogatija leševima naših životinjskih prijatelja.

Glas životinja

 

Categories: Lov, Vijesti

One Response so far.

  1. Hrvoje Lončar napisao:

    DOBAR LOVAC = MRTAV LOVAC